Često puta me ljudi pitaju: "hej, /dev/, kako mogu učiniti svoje računalo sigurnijim?" Zapravo, lažem, najčešće me ne pitaju nego mi ga donesu u suzama jer su napravili neko sranje ili imaju podivljalu zarazu adware-om koja se manifestira u 60 search barova i 160 pop-up prozora. Programi koje ću vam sada navesti su, po mom osobnom iskustvu, najkvalitetniji BESPLATNI programi koje bi svaki korisnik windowsa trebao imati u svom računalu. Best of the best, ne prihvaćajte surogate.
ANTIVIRUS: Avast! Free Anitivirus
Avast je savršen dokaz da "besplatno" nije uvijek i smeće. Free inačica ovog opakog antivirusa je savršena za svakog prosječnog korisnika PC-a. Nema tu puno filozofije, instaliraj i pusti nek' radi sam, automatsko update-anje i sve je već predkonfigurirano. Preporučam paljenje gaming mode-a i možete potom potpuno zaboraviti da ga uopće imate, on je tu i radi svoj posao i znat ćete za njega samo i jedino ako je nešto ružno ušlo u vaš mali digitalni raj. A da bi spriječili ulazak nečeg ružnog, treba vam
FIREWALL: Comodo Personal Firewall
Comodo je opaki madrfakr, i vjerujte mi, vrlo ga je teško zaobići. Često puta će zločesti haker, u trenutku kad skonta da imate Comodo, jednostavno pustiti suzu i odšetati zviždućući. Nije vrijedno muke. Osim što štiti ulaz, štiti izlaz - svaki pošteni firewall, pa tako i Comodo, blokira i IZLAZ programima, točnije spajanje na net bez vašeg zahtjeva, što najčešće rade trojanci, backdoorovi, keyloggeri i ostalo smeće. Potpuna kontrola ulaza i izlaza u računalo, teško savladiva. Novim korisnicima pomalo će ići na živce to što će vas Comodo upozoriti na svaki program koji zatraži spajanje na internet (čak i ako se radi o update-u za antivirus), ali srećom, za svaki program morate definirati dopuštenje ili zabranu samo jednom.
Postoje stvari koje antivirus neće registrirati jer ne pokazuju značajke virusa, a firewall neće blokirati jer ste bili dovoljno nepažljivi/neznalice/glupi (neznanje nije glupost - glupost je ne željeti naučiti) da ih učitate i sada imate 150 je*enih search bar-ova u Internet Exploreru i svako malo vam se otvaraju reklame za jeftine crack kurve u vašem gradu. To je adware infekcija, a antibiotik je
ANTI-MALWARE: Malwarebytes' Anti-Malware
O njegovoj kvaliteti dovoljno govori činjenica da jednostavno ne postoji ništa što bi se dalo usporediti. Nema programa koji bi mu konkurirali. Zaboravite Ad-Aware, Spybot i Norton FUJ TE BILO smeće od "security suitea". Malwarebytes je jednostavno must-have. Instalirajte, redovito update-ajte, zavrtite jednom tjedno. Ne košta ništa a riješi pola problema sa internet smećem.
Drekec je udario u ventilator? Sigurni ste da ste pokupili nešto opasno, da vam je netko preuzeo računalo, da se opaki digitalni kriminalci šeću kroz vaše datoteke kao homoseksualci na Love Parade? Ok. Potražite ih, a to se radi pomoću
HIJACK FINDER: Trend Micro Hijack This!
Za razliku od gore navedenih, Hijack This! ne morate imati instaliran, ali ga imajte pri ruci. Kad sve drugo ode vrit Hijack This će skenirati vaše računalo i ispisati detaljan log vašeg registryja, instaliranih programa i funkcija. Vama to neće značiti ništa, ali će ljudima poput mene i drugima koji znaju čitati hijack this log i znaju prepoznati prijetnje omogućiti da vam pomognu.
Eto. Sveti kvartet PC sigurnosti. Toplo preporučam svima koji ne vole crackirane antiviruse ili (fuj fuj fuj) plaćati zaštitu. Tvrdim da su Avast, Comodo i Malwarebytes adekvatna zaštita za većinu korisnika. Ako nemate laptop pun tajnih dokumenata i meta ste industrijske špijunaže, CIA-e ili grupe vrlo nadrkanih hackera kojima ste se nekako zamjerili, možete otvoriti metaforički suncobran i popiti koktelćić. U slučaju nužde, tu je uvijek Hijack This i ovakav helpdesk. Naravno, najbolja sigurnost je vaš oprez. Ne instalirajte nepoznate programe, ne otvarajte linkove koje ste dobili na mail od nepoznatih ljudi, a čak i one od poznatih prvo razmotrite ili provjerite o čemu se radi, i za miloga boga ne odgovarajte na mail bogatom nigerijskom princu koji treba vaš broj tekućeg da prebaci svoje obiteljsko bogatstvo na vaš račun da ga spasi od pobunjenika.
/dev/null je zborio, sada je vaš red.